Energy XL Zonnepanelen Zutphen
Klanten waarderen ons met een 9,1
4.7/5

Met zonnepalen van EnergyXL haalt u het maximale uit zonnestralen.

Veelgestelde vragen

Zonnepanelen werken het beste als ze richting het zuiden zijn geplaatst onder een hellingshoek van 36o. Desondanks krijg je ongeveer hetzelfde rendement als je een dak hebt dat ruwweg tussen het zuidoosten en zuidwesten staat en een helling heeft van 20o – 60o. De opbrengst is dan nog steeds minimaal 90% in vergelijking met een zonnepaneel op het zuiden. Zowel op platte als op schuine daken kan je prima zonnepanelen plaatsen.

Gemiddeld genomen verdien je zonnepanelen terug binnen 5 tot 7 jaar. Aangezien zonnepanelen minimaal 25 jaar mee gaan, profiteer je daarna nog ruim 15 jaar van gratis energie.

Salderen houdt in dat je de energie die je opwekt met je zonnepanelen (en terug levert aan het elektriciteitsnet) mag verrekenen met de stroom die je afneemt van je energieleverancier.

Rekenvoorbeeld:

  • Je wekt met je zonnepanelen 3.500 kWh op. Daarvan gebruik je 2.000 kWh direct in huis en lever je 1.500 kWh je terug aan het elektriciteitsnet.
  • Van je energieleverancier neem je 4.000 kWh af.

 

Je betaalt dan aan het einde van het jaar 4.000 kWh (wat je afneemt van het elektriciteitsnet) – 1.500 kWh (wat je terug levert aan het elektriciteitsnet) = 2.500 kWh aan je energieleverancier.

Het kabinet wil de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 afbouwen. Via de salderingsregeling kunnen huishoudens en kleine bedrijven zelfgeproduceerde elektriciteit die zij op dat moment niet gebruiken en terugleveren aan het elektriciteitsnet, wegstrepen tegen hun eigen verbruik. In het wetsvoorstel staat dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen. De Eerste Kamer moet hierover nog beslissen. Als de Eerste Kamer instemt, gaat de afbouw van de salderingsregeling in.

Stand van zaken wetsvoorstel
De Tweede Kamer heeft ingestemd met dit wetsvoorstel. De Eerste Kamer moet hier nog over stemmen.

Plan: stapsgewijs afbouwen salderingsregeling
Vanaf 2025 kunnen huishoudens en kleine bedrijven stapsgewijs minder salderen. Vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden.

Ieder jaar kunnen huishoudens en kleine bedrijven iets minder salderen, tot aan 0% in 2031:

2023: 100%
2024: 100%
2025: 64%
2026: 64%
2027: 55%
2028: 46%
2029: 37%
2030: 28%
2031: 0%

Bron: Rijksoverheid.nl

Helaas zijn er geen landelijke subsidies meer voor zonnepanelen. De simpele reden hiervoor is dat zonnepanelen al een tijdje ook zonder subsidie een aantrekkelijke investering zijn. Het financiële rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met een jaarlijkse spaarrente van 6-8%. Kortom, wil je een aantrekkelijk rendement behalen, heb je wat spaargeld over, en heb je een geschikt dak? Steek je geld dan vooral in zonnepanelen!

Vaak zijn er nog wel verduurzamingssubsidies en/of mogelijkheden die gemeenten aanbieden.

De zonnepanelen op je dak genereren gelijkstroom. Dit moet worden omgezet naar wisselstroom die je uit het stopcontact haalt. Daarvoor heb je een omvormer nodig. De omvormer zet de gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom.

Jazeker. Het is een misverstand dat zonnepanelen in de winter amper wat opleveren. Zonnepanelen werken op basis van licht; ook in de winter wekken zonnepanelen dus energie op. Van oktober tot maart is dat zo’n 30% van de jaarproductie. De overige 70% wordt in de periode april-september opgewekt.

Nee, dat valt erg mee. In principe geldt dat als je zonnepanelen plaatst onder een hoek van 30 graden of meer, deze door de regen schoongemaakt worden. Voor zonnepanelen onder een hoek van 15 graden is het aan te raden deze ieder jaar vrij te maken van vuil. Zo zorg je voor een optimale opbrengst.

Jazeker. Er zijn eigenlijk twee opties:

Optie 1 is een zogenaamd ‘zonnedak’, waarbij de (gehele) dakbedekking bestaat uit zonnepanelen in plaats van dakpannen. Dit is een vrij omvangrijke klus. Het is met name interessant als je het dak gaat vervangen of bij nieuwbouw.

Optie 2 is dat je jouw huidige dakpannen vervangt door zonnedakpannen. Esthetisch is dit een mooie oplossing omdat de zonnecellen mooi geïntegreerd zijn met het bestaande dak. Normale dakpannen zijn één-op- één te vervangen met zonnedakpannen waardoor je nauwelijks een verschil ziet met een normaal dakpannen dak.

Nadeel van beide opties zijn de hoge kosten voor de installatie. Tenzij je gelijktijdig het dak van je huis gaat renoveren ben je goedkoper uit met traditionele zonnepanelen.

Zonnepanelen vallen onder je opstalverzekering. Ze zitten namelijk vast aan je huis (dit wordt ook wel aard-en-nagelvast genoemd). Je bent daarmee verzekerd tegen schade door o.a. hagel, sneeuw, bliksem, storm en brand. Overigens kunnen zonnepanelen veel meer verduren dan je denkt. Als je op een zonnepaneel gaat staan met je volle gewicht is er niets aan de hand. Je bent echter niet verzekerd tegen bijvoorbeeld schade door een mankement in het zonnepaneel. Het is wel aan te raden om aan je verzekering door te geven dat je zonnepanelen op je huis hebt geplaatst. Zonnepanelen verhogen namelijk de woningwaarde. Hierdoor moet wellicht de verzekerde waarde van de woning opnieuw worden bepaald.

Let op: het bovenstaande geldt als je eigenaar bent van de woning. Als je zonnepanelen hebt op een huurwoning dan geldt dat de opstalverzekering op naam van de verhuurder staat.

benieuwd wat u kunt besparen met zonnepanelen - EnergyXL Zutphen

Benieuwd wat u kunt besparen? Vraag vrijblijvend een offerte