Energy XL Zonnepanelen Zutphen
Klanten waarderen ons met een 9,1
4.7/5

Met zonnepalen van EnergyXL haalt u het maximale uit zonnestralen.

Zonnepanelen & Omvormers

Zonnepanelen zijn er in verschillende kleuren en maten, met en zonder frame.

Blauwe of zwarte zonnepanelen

De meeste zonnepanelen op de Nederlandse markt zijn blauw of zwart. De verdeling is ongeveer half om half. De zwarte panelen zijn van monokristallijn silicium, de blauwe panelen zijn van polykristallijn silicium. De opbrengst van blauwe en zwarte panelen is in de praktijk ongeveer gelijk. 

Veel mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze die mooier vinden. Blauwe panelen zijn meestal iets goedkoper. Er bestaan ook panelen in andere kleuren (brons, groen of paars). De opbrengst van deze gekleurde panelen is 10 tot 25 procent lager dan van gangbare panelen.

zonnepanelen zwart black zutphen zonnepanelen kopen

Oprolbare zonnepanelen: dunne film

Minder dan 5 procent van de panelen op de Nederlandse markt gebruikt dunne filmtechniek. Het voordeel van dunne film zonnepanelen is dat ze buigzaam zijn. Per vierkante meter zijn deze panelen goedkoper maar hun stroomopbrengst per vierkante meter is een stuk lager dan panelen van mono- of polykristallijn silicium (de ‘gewone’ blauwe of zwarte panelen). 

Er is daarom een veel groter dakoppervlak nodig om eenzelfde hoeveelheid stroom op te wekken. Hierdoor zijn blauwe of zwarte panelen financieel gezien nog steeds interessanter. Maar er wordt veel verwacht van de verdere ontwikkeling van de dunne film panelen.

Zowel stroom als warm water: hybride zonnepanelen

Hybride zonnepanelen, ook wel PVT-collectoren genoemd, zijn zonnepaneel en zonneboiler (zonnecollector) in één. Een hybride paneel wekt tegelijkertijd stroom én warmte op (voor warm water).
De totale energieopbrengst van een hybride paneel is hoger dan die van een normaal zonnepaneel. Hij produceert immers ook warmte voor warm water. En doordat een hybride zonnepaneel warmte produceert, onttrekt hij warmte uit het paneel.

Hierdoor heeft het paneel een lagere temperatuur, wat zorgt voor een hogere stroomopbrengst dan een normaal zonnepaneel.
Met hybride panelen hoef je niet twee aparte systemen (zonnepanelen en zonnecollectoren) naast elkaar op het dak te laten installeren. Dit zorgt ervoor dat je hele dak er hetzelfde uitziet, wat veel mensen mooier vinden.

Hybride zonnepanelen zijn wel duurder, omdat het een nieuwe techniek is. Het is goedkoper om apart zonnepanelen en een zonneboiler te nemen. Wel is het zo dat hybride zonnepanelen minder oppervlakte nodig hebben om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken dan een combinatie van zonnepanelen en zonnecollectoren (zonneboiler). Hierdoor zijn hybride zonnepanelen een handige keuze als je een klein dakoppervlakte hebt en als je het mooier vindt om maar 1 type paneel neer te leggen.

Welke omvormer kies ik voor mijn zonnepanelen?

Een omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in de wisselstroom die uit jouw stopcontact komt. Dit is een belangrijk onderdeel van de installatie: de kwaliteit bepaalt mede de opbrengst van het geheel. Het vermogen van de omvormer moet worden afgestemd op het gezamenlijke vermogen van jouw zonnepanelen. Bij steeds meer omvormers kun je via een schermpje of via internet de opbrengst van de zonnepanelen in de gaten houden. 

Zo zie je het snel als er een probleem is. Ook hebben steeds meer omvormers één of meer maximum power point trackers (MPPT), die zorgen dat de stroomproductie zo hoog mogelijk is bij de geldende temperatuur en lichtintensiteit. Het is dus aan te raden om een omvormer met maximum power point trackers te kiezen. 

Niet alle omvormers en zonnepanelen zijn goed met elkaar te combineren. Koop de onderdelen dus liefst bij één leverancier.
Het is beter om geen zonnepanelen te plaatsen op plekken waar schaduw valt. Als dit toch onvermijdelijk is, kun je het best kiezen voor micro-omvormers: elk paneel krijgt zijn eigen omvormer.

Photon test

Een veel gebruikte referentie voor de opbrengst van zonnepanelen is de test van het Duitse Photon. De zonnestraling op deze grote testsite is vergelijkbaar met die in Nederland. Het kan dus de moeite waard zijn de testresultaten van verschillende panelen met elkaar te vergelijken. Maar uit de testresultaten blijkt dat het verschil in opbrengst tussen de best en slechts scorende zonnepanelen niet erg groot is.

benieuwd wat u kunt besparen met zonnepanelen - EnergyXL Zutphen

Benieuwd wat u kunt besparen? Vraag vrijblijvend een offerte.